Schema begeleide reizen winterseizoen '21-'22

Onderstaande reizen worden gegidst door Ruben Weytjens

 Winter 2023


Beste reiziger. Wegens privé-omstandigheden kan ik in de wintermaanden van 2023 minder reizen gidsen dan gebruikelijk. Momenteel staan er 3 weken in mijn thuishaven Luosto op het programma.
Mijn vrienden en collega-gidsen zullen de begeleiding van de andere reizen overnemen. Deze enthousiaste Arcticans-gidsen zullen er net als ik alles aan doen om u een onvergetelijke week te bezorgen.
Neem dus zeker ook een kijkje op www.arcticans.be voor onze noorderlichtreizen naar bijvoorbeeld Nuorgam, Salla en IJsland.

Reis 1: 31 december tot zaterdag 7 januari 2023: Noorderlichtreis Luosto - Bekijk hier deze reis      
      Locatie: 7 nachten Luosto 


Reis 2: 18 februari tot 25 februari 2023: Noorderlichtreis Luosto - Bekijk hier deze reis
       Locatie: 7 nachten Luosto 


Reis 3: 18 maart tot 25 maart 2023: Noorderlichtfinale - Bekijk hier deze reis
       Locatie: 7 nachten Luosto met enkele vrije dagen om bijvoorbeeld te kunnen skiën in het winterwonderland

 

Contact: ruben [dot] noorderlichtman [at] gmail [dot] com

NOORDERLICHTREIZEN

Een uniek concept met professionele begeleiding

Welkom op deze website van Noorderlichtman Ruben Weytjens!

In 2012 gidste weerman Ruben Weytjens zijn eerste "noorderlichtreis", een volledig verzorgde groepsreis waarin het noorderlicht centraal stond. Niets werd aan het toeval overgelaten waarbij Ruben zijn kennis over het noorderlicht en meteorologie combineerde om het maximale uit een weekje noorderlichtjagen te kunnen halen. Alzo kreeg hij al snel het etiket "noorderlichtman" opgeplakt.
Deze reis werd ontwikkeld in samenwerking met Wietse Dijkstra (Studio Arctic) en Voigt Travel en deze samenwerking staat in 2021 nog steeds garant voor een succesformule.

Het lijkt haast alsof "Noorderlichtreizen" altijd hebben bestaan, maar in feite waren wij in 2012 ook de eersten die een "Noorderlichtreis" samenstelden. Sinds die tijd is er véél veranderd en zijn er vele aanbieders van zogenaamde "Noorderlichtreizen" op de markt gekomen. Waarbij het voor velen voldoende is om naar een locatie te reizen waar er kans is op noorderlicht om de reis de stempel "Noorderlichtreis" te geven. Bijvoorbeeld ongeacht de aanwezigheid van storende omgevingsgfactoren zoals hoge bebouwing of lichtvervuiling en vaak zonder professionele begeleiding of assistentie bij fotografie ter plaatse...
Terwijl het voor anderen op deze manier vooral massa-productie werd zijn wij onze reizen in samenwerking met lokale partners tot in de puntjes blijven verfijnen om op die manier een echte meerwaarde te kunnen bieden. Zowel op gebied van toegewijde begeleiding, cultuur, landschappen, diversiteit, activiteiten én het noorderlicht. Zo bieden wij met enige trots ook een aantal exclusieve programma's aan die wij samen met onze vrienden ter plaatse specifiek voor onze doelgroep hebben uitgewerkt.

Inmiddels beperken we ons ook niet alleen tot Lapland maar trekken we ook geregeld naar Spitsbergen, IJsland en Groenland. Het volledige artcische gebied dus, vandaar ook dat we samen met onze reizigers de community "Arcticans" hebben opgericht.



Lees hier meer over ons unieke concept van Noorderlichtreizen. 

Groepsreizen met comfort en eigen tijd

Klik op de afbeelding voor teaser-filmpjes

Filmpjes

Enorme noorderlicht-explosie - Rajamaa, Zweeds Lapland

Op deze site kan u ook vele filmpjes terugvinden, realtime gefilmd tijdens de actiefste noorderlichtperiodes. Hiervoor gebruikte ik de Sony Alpha 7s. Zoals op 17 december 2017.
Dankzij een coronaal gat op de Zon en brede opklaringen konden we op die zondagavond in het noordoosten van Zweeds Lapland en noordwesten van Fins Lapland genieten van een ongelooflijk noorderlicht-spektakel! 

Onderstaand 'chaotisch' filmpje, met diverse realtime uitspattingen van het noorderlicht maar ook van de maker van het filmpje (ik), geeft een impressie van hoe het is om dit spektakel te mogen beleven...

Noorderlicht Luosto

24 januari 2019

 

Noorderlichtverwachting korte termijn

Onderstaande verwachting is gebaseerd op de meting van zonnewindparameters door een satelliet (DSCOVR) die zich op 1.5 miljoen kilometer van de Aarde bevindt.
Zodra de zonnewind deze satelliet passeert duurt het nog 30 tot 70 minuten (afhankelijk van de snelheid) alvorens die zonnewind bij de Aarde arriveert. De meetgegevens geven ons een indicatie over de mogelijke intensiteit van het noorderlicht voor verschillende breedtegraden. Het kaartje moet dus vooral als een indicatie gebruikt worden, niet als een voorspelling.

Belangrijke parameters zijn 

- Snelheid van de zonnewind. (Speed)
- Richting van het IMF (Bz) = Bepalend voor de koppeling tussen het magneetveld van de Aarde en de zonnewind.
- Dichtheid (density) = Het aantal beschikbare zonnewinddeeltjes, ongeacht hoeveel er door Bz worden binnengelaten.
- Sterkte van het IMF (Bt) = Sterkte van het magneetveld dat de zonnewind met zich meedraagt.