Over de weersverwachting in het Hoge Noorden

Tip 1

Over het algemeen zijn de weersverwachtingen voor het Hoge Noorden minder betrouwbaar dan voor België of Nederland. Zeker als je slechts naar de verwachting volgens één weermodel kijkt.
Vandaar dat ik aanraad om steeds meerdere weermodellen te raadplegen. Dan krijg je een goed beeld van zekerheden (overeenstemming) en onzekerheden (verschillen). 

En geloof me: de lokale bevolking weet het écht niet beter. Vaak is men daar zelfs minder vertrouwd met weersverwachtingen, en vertrouwt men blind op hun favoriete website. (Zoals yr.no, welke er naar mijn ervaring net zo vaak naast zit als de rest).
Door meerdere weermodellen te raadplegen bent u zélf beter op de hoogte dan de lokale bevolking.

Weerman Ruben Weytjens

Beste start-pagina: Kachelmannwetter

Op deze website kan u heel makkelijk de verwachting volgens diverse weermodellen raadplegen.

Over de weersverwachting in het Hoge Noorden

Tip 2

Vertrouw nooit op de wolken-icoontjes zoals deze per uur worden voorgesteld in de weertabellen. Gebruik ze enkel als indicatie om te achterhalen wanneer de kans op opklaringen waarschijnlijk het grootst is.

Wanneer er bijvoorbeeld bij 19u een wolkje staat, bij 20u een maantje en om 21u weer een wolkje, dan betekent dit dat er "kans is op een opklaring ergens tussen 19u en 21u". Zeker wanneer verschillende weermodellen in diezelfde periode een maantje laten zien. Het kan dan echter net zo goed van 19u tot 21u helder blijven, als volledig bewolkt. Of wisselend bewolkt... Interpreteer de verwachtingen dus steeds met de nodige marges. 
En ook wanneer er enkel wolkjes worden verwacht bestaat er altijd een kleine kans op opklaringen. Wees als noorderlichtjager dus steeds alert!

Lange termijn

Tip 3

Reist u binnenkort naar Lapland? Of is er een andere reden waarom u het weer tot een week of verder vooruit wil raadplegen? Raadpleeg dan de zogenaamde pluimverwachtingen.
De verwachtingen voor de lange termijn houden sowieso grote onzekerheden terug, en in deze grafieken is de oplopende marge goed te zien. Voor een periode van meer dan 5 dagen vooruit heeft het meestal geen zin om naar de icoontjes of temperaturen te kijken, zoals deze in tabellen of meteogrammen verschijnen. Die berekening zal immers sowieso nog veranderen, naar iets binnen de marges die in de pluimen te vinden zijn.

 Enkele directe links naar bekende locaties in Noord-Noorwegen:

 
 
 
 


 

 

ECMWF/MOS - Meteogroup

Soms bekijk ik ook nog de verwachtingen zoals die via weer.nl te vinden zijn. 
Dit is ook slechts één berekening, maar waar wel een soort statistiek op werd losgelaten om tot een betrouwbaardere verwachting te komen.

Lofoten

Vesteralen

Tromso - 10 dagen

Kirkenes - 10 dagen

Rundhaug

Alternatieve pluimverwachting:

Tromsø:

 

Rundhaug:

Brits model, fijnmazig

Comments