Intensiteit op de Schaal van Voigt - Ruben Weytjens

Noorderlichtverwachting Lapland

Noorderlichtverwachting Noord-Noorwegen

Noorderlichtverwachting Spitsbergen

 

Schaal van Voigt: Hoe hoog is per regio de maximaal te verwachten intensiteit?
Aangezien de Bz-waarde van de zonnewind onvoorspelbaar is tot +/- 1 uur voor het bereiken van de aarde, geven we de maximale intensiteit bij een gunstige Bz (-).
Een negatieve of zuidelijk georiënteerde Bz zal immers de poort voor de zonnewinddeeltjes openen, een positieve of noordelijk georiënteerde Bz zal de poort grotendeels gesloten houden.
Meestal zal deze hoogste intensiteit zich voordoen tijdens substormen van 5 tot 10 minuten, waarbij het noorderlicht ook het beweeglijkst is. Daarbuiten en na perioden met een ongunstige Bz (+) ligt de intensiteit doorgaans een stuk lager, tenzij tijdens 10-15% van de gevallen waarbij we te maken hebben met een zware geomagnetische verstoring. Dat kan het gevolg zijn vanwege een plasmawolk of verhoogde zonnewind uit een coronaal gat.

Magnetometer Sodankylä

Zonnewindparameters voorbije 6u

Opgelet! Sinds 26 juli 2016 krijgt de nieuwe DSCVR satetelliet voorrang op de afgeschreven (maar nog deels operationele) ACE satelliet.
Voorlopig zijn er nog niet veel grafiekjes te vinden, zoals die voor ACE bestaan, maar op deze link kan je alvast terecht voor de meest recente metingen.
Ook op poollicht.be staan de grafiekjes met data afkomstig van DSCVR.


Meetgegevens ACE satelliet: (Vaak tussen 22u30UTC en 7u30UTC onderbroken)

Vanaf de laatste meting duurt het nog minstens 40 minuten vooraleer de zonnewind in onze atmosfeer arriveert

Comments